„Din nefericire majoritatea PSD -ALDE a încercat prin modificarea regulamentului să obstrucționeze dreptul opoziției parlamentare de a susține amendamente și a dezbate în plenul Camerei Deputaților amendamentele respinse și proiectele de lege. (…) Așadar PNL a sesizat CCR am depus astăzi aceasta sesizare de freacție la modificarea regulamentului prin îngrădirea dreptului opoziției de a susține amendamente în plenul Camerei Deputaților”, a declaratie liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.
Raluca Turcan a afirmat că este nevoie mai mult decât oricând ca Parlamentul României să fie forul de dezbatere și legiferare în care deciziile să fie luate în urma ascultării unor argumente solide și a vocii opoziției.
„Este inadmisibil comportamentul PSD ALDE care urmărește să modifice legile în interes personal, să blocheze dreptul fundamental al opoziției și să confiște această instituție – Parlamentul României pentru interesele personale sau de grup prin încălcarea dreptului democratic”, a spus Turcan.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat ca în hotărârea pe care PNL a contestat-o se regăsește și reglementarea prin care puterea poate să cenzureze dreptul opoziției de a desemna reprezentanti pentru funcțiile de conducere din comisiile de specialitate
„Noi considerăm că, odată desemnat de grupul parlamentar, acel reprezentant trebuie confirmat în comisile de specialitate printr-un vot prin care se ia act de decizia grupului parlamentar. (…) Cu privire la modul în care pot sau nu pot fi susținute amendamentele în plenul Camerei Deputaților, ne referim la amendamentele respinse, aici am considerat ca se încalcă dreptul la inițiativă legislativă”, a spus Andronache.
În documentul depus, PNL solicită CCR să constate neconstituționalitatea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 98/2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, „deoarece a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor Regulamentului Camerei Deputaților, act cu putere juridică infraconstituțională, fapt care atrage încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituția României, cât și ale dispozițiilor art.74 alin.(1) și ale art.147 alin.(4) din Constituție”.
Liberalii susțin că Hotărârea nr.98/2017 a Camerei Deputaților de modificare și completare a art.120 din Regulamentul Camerei Deputaților împiedică dezbaterea și votarea tuturor amendamentelor conținute în anexa de amendamente respinse la raportul comisiei permanente de specialitate și constituie o încălcare a dreptului constituțional la inițiativă legislativă a membrilor Camerei Deputaților.